Ljudje se vedno bolj sprašujemo o naši prihodnosti. Kaj nas čaka? Propad, ali nov, svež začetek? Osebno se še vedno nisem opredelil. V mojih zapisih ste verjetno zasledili kontradiktornost na to temo. Zavedam se, da če bo šlo tako naprej se nam ne piše nič dobrega. Na nek način navijam za ta plan. Anarhija, kaos. Všeč mi je ko se folku »sfuzla« in začne razbijati vse pred sabo. S tem pošiljajo sporočilo impotentnim starcem, ki si z denarjem brišejo debeli riti. Nekaj ni vredu. Kapitalizem ne deluje. Hkrati pa upam da ima nekdo nekje nek plan kako stvari obrniti na bolje. Plan za svet v katerem nam angelčki servirajo zastonj kruh, v katerem ni razlik in nasilja, v katerem je vse ok. V to temo sem se znova spustil zaradi zanimivega predavanja profesorja na faksu. Govoril je o njegovi viziji prihodnosti.Takoj ko je omenil »The Venus Project« mi je postalo jasno da je utopist, tako kot jaz, s to razliko da se mi ta projekt zdi slepa ulica. Ideja je dobra, zelena, perspektivna. Ampak ob vsem tem lobiranju kapitalistov in njihovem monopolu nad ključnimi dejavniki ki poganjajo našo družbo (nafta, kapital, mediji) se mi zdi da ta projekt še dolgo ne bo uresničen, če sploh bo. Zdi se mi da se ljudje prebujamo. Da se vedno bolj zavedamo situacije, po drugi strani pa postajamo vedno bolj apatični, pripravljeni sprejeti vse kar nam kapital skuša prodati. Čudna iluzija.

Med razlago je izpostavil zanimivo dejstvo. Raven testosterona pri moških dokazano upada že več kot 40 let. Zato smo priča vedno bolj feminiziranim moškim (softičem, kot jim je rekel). Apatični in pomehkuženi mladci ki se dolgo skrivajo za maminim krilom, ne znajo odrasti, ne briga jih kako sistem izkorišča, glavno da imajo polno rit. Tako nekako mediji in pop kultura tolče po njih. Kot glavni krivec se v bolj zavednih krogih ne izpostavljajo družbene spremembe kot je naprimer enakost spolov in večja skrb mater za svoje otroke, nezmožnost ločitve od doma. Vse to bi naj bila posledica zloglasne snovi Bisfenol A (BPA), ki je posnemovalec estrogena. Prisoten pa je skoraj vseposod. Embalaža, kartuše, celo wc papir. Zato je zdaj taki naval na te posebne flaške za vodo brez te snovi. V produkte (in domnevno v pitno vodo) se ga dodaja z namenom da se feminizira moške in zniža njihovo raven hormonov do te mere da postanejo sterilni, nezmožni reproduciranja. Prav tako ima vpliv na ženske. Naj bi jih hiperfemeniziral in jih tako izpostavil večji verjetnosti da zbolijo za rakom. Več si lahko pogledate tukaj. Je zanimivo, ampak to še ne pomeni da je vse res. Da ne bom preveč zašel v vode teoretikov zarote se bom vrnil na to, da moški počasi postajamo ženske in obratno. Dejstvo je, da se to vidi, da se opazi. Že v srednji šoli sem čudno gledal »fazane«. Fantje so bili nizke rasti, nerazviti, včasih smešni. Punce pa visoke, razvite, še posebej na tistih mestih. Če ne bi vedel koliko so stare bi rekel da imajo najmanj tri leta več. Tako da to ni ravno neki šišmiš.

Nato je profesor v svoji utopični viziji postavil vprašanje: »Kakšne moške hočemo za prihodnost?« Domneval sem da ne ve pravega vzroka za poženščenje moških. Ali hočemo moške z veliko testosterona? Naprimer agresivne pretepače, ki se znašajo nad svojimi ženami, otroki in drugimi ali pa mirne družinske moške, pripravljene za življenje v raju ki nas čaka. Med njegovim razlaganjem sem si mislil: »Stari, ti pa znaš bluzit«. Itak da se da izpostavit tako pomemben point s takim radikalnim nasprotjem in pozabit na vse ostalo. On hoče spremembe, spremembe na bolje. Če malo pogledamo v zgodovino. Vse revolucije ki so skoraj nujne za drastične spremembe so vodili moški polni testosterona, moški z jajci, pripravljeni vzeti življenje za lastnen prav in svobodo. Kaj si naj revolucionar začne z hordo poženščenih mladcev ki mislijo da so obrnili svet na glavo če si za profilno sliko na Facebooku prfopajo simbol skupine Anonymous. Vidite nesmisel v njegovi logiki?

Vem , časi so se spremenili, ampak to še ne pomeni da ne obstajajo podobna pravila da obrnemo sistem. Ne pravim da so vsi moški danes enaki. Obstajo moški s polno testosterona, ampak to še ne pomeni da so dovzetni za spremembe. Če veste kaj mislim. Ampak če se že pogovarjamo o poženščenih moških. Recimo da je tipični primerek takega moškega apatičen, nenasilen, miren, pripravljen pogoltniti vse kar mu sistem zatlači v usta. Je lahko vodljiv, ignoranten do resnice. To so mokre sanje kapitalistov ali za pripadnike teorij zarot, mokre sanje evgenikov. Tako postanemo ovce ki slepo ubogajo pastirja. V tej enačbi sem nameroma izpustil ženske. Vem da je nefer. Tudi ve ste imele velike vloge v družbenih spremembah, ampak samo probam protiargumentirati kaj je ta profesor izjavil. Na žalost pa je tudi res, da je vse bolj kot ne na ramenih moških. Mi se igramo s svetom. Če pogledate na vse to kot na preprosto igro. Na eni strani so kapitalisti na drugi pa vplivni ljudje ki si želijo sprememb (Venus). Vsak ima na voljo množico ljudi, ki se je pripravljena podrediti avtoriteti. Vse skupaj je ena igra. Kdo bo uspel koga prepričati, kaj bomo ljudje izbrali? Bojim pa se da bomo kar ostali pri zdajšnji izbiri. Človek se načeloma boji sprememb, izhoda iz komfortne cone. Nekaterim je prav udobno in bodo naredili vse da bo tako ostalo, tudi če bi potem bilo še boljše.

Ob vsem tem bombardiranju iz ene in druge strani se človek sprašuje ali naj kaj stori, komu naj verjame, se naj sploh ubada s tem ali naj uživa življenje ki mu je dano in enostavno, v miru čaka in opazuje šov, ta cirkus ki se dogaja, pomehkužen ali ne. Kar je ironično. Ker če bomo taki, tako željene revolucije in s tem sprememb ne bo.

Malo sem se razpisal. :mrgreen:


 • Share/Bookmark


32 odgovorov v “Testosteron”

 1.   NuckinFuts pravi:

  Svet, kakršen obstaja danes, je posledica najbolj logičnega toka zgodovine, ki se je lahko zgodil. Drastične spremembe? A-a. Nemogoče za večino ljudi. Why? Because.
  Pa, če že govorimo o prepotentnežih…. Sakirja za predsednika! Za diktatorja! :mrgreen: (it waz a đouk :) )

 2.   misslilyy pravi:

  To je res grozno,se ti kar zagravžajo vsi ti tecnocrats. Kaj vse počnejo znanstveniki v laboratorijih-ustvarjajo nove bolezni,iz človeške in živalske DNK delajo nove stvore, vse to za profit.Čeprav podpiram znanost,da pomaga človeku ne podpiram takšnega počasnega ubijanja ljudi. To je res neke vrste holokavst.In kaj vse te korporacije sploh živilske,farmacevtske in druge delajo človeštvu-počasi ga ubijajo. Edina prijazna koorporacija je Starbucks zaradi dobrih kav.;)

 3.   misslilyy pravi:

  System is fucked up and its going to destroy us,..To je moje mnenje.;)

 4.   pametnarit pravi:

  @NF, Agreed. Če sem že omenil pohlepne kapitaliste in znanstvenike. Misliš da kdo res stoji za tem in skuša spremeniti tok zgodovine sebi v prid, s tem da nas hoče zradirati in nas narediti bolj “mile” da se ne bi spomnili kakšnega upora? Si bolj na strani teorij zarote ali misliš da je vse skupaj en šišmiš? Vem da še je tu vmes veliko neznak, kaj je res in kaj ne, ampak tako okvirno? :)

  :mrgreen:

  @misslilyy, Mnja, kar smo si skuhali to bomo tudi pojedli. Nekako sumim da bo v kratkem času nekje počilo in to hudo. Sistem bo enostavno razpadel v vsej svoji koruptivni veličini.

 5.   NuckinFuts pravi:

  Edina teorija zarote, ki jo močno podpiram je tista, da so vsi na vodilnih položajih v bistvu precej retardirani in nesposobni, njihove nepremišljene odločitve pa pripeljejo do različnih ciničnih in komičnih globalnih situacij, ki jih nekateri razlagajo s teorijami zarote.
  Se ti zdi, da bi nek sociopat, ki hoče zavladati svetu, ostal skrit nekje v ozadju? Kaj pa bi imel od tega? Tak človek, ali več ljudi, si lahko želijo samo denar, slavo in spomenike…(Hitler, Stalin, Kim Jong Il, Janković….) Če bi ostali skriti globalni voditelji bi imeli samo denar, to pa v enem človeškem (bolnem) življenju ne pomeni ničesar. Razumeš kam ciljam?
  Ne razumem tudi, zakaj bi kdo hotel zmanjšati število prebivalstva na svetu in podobne traparije… Ko nas bo preveč bomo že sami od sebe v revščini pocrkali. No need to contribute…

 6.   pametnarit pravi:

  @NF, Razumem valda. Če bi kdo dovolj pameten in premožen hotel svet za sebe bi se verjetno že oglasil. Ampak je pa možnost da so tako brihtni da se skrivajo in čakajo na šanso. :mrgreen: Vedno sem rad bral in gledal razne stvari povezane s teorijami zarote. Z objektivnega stališča jih zelo zanimivo gledati. Ker včasih imajo celo point, bizarno, ampak smiselno. Še prehitro jim verjameš in hitro si moraš reči da je vse skupaj preveč bizarno in v redkih primerih preveč lepo povedano da bi bilo res. :D

  Haha, res je. xD

 7.   Chemfusion pravi:

  Včasih bi rekel, da ne veš čisto kaj govoriš, kot recimo v stavku: “Všeč mi je ko se folku »sfuzla« in začne razbijati vse pred sabo.”
  Pri tem ne stradajo samo debele riti, polne denarja. Ampak tudi navadni nič krivi ljudje. Ker se lahko v takih časih človek nekaznovano izživlja nad sočlovekom; umori, pretepi, posiljevanje ropanje,… Dvomim da bi ti blo še všeč, ko bi izbruhnila anarhija in bi ti podivjan folk razbil hišo, sotril hudo tebi in tvoji družini… Na to je treba pomslit.
  Sicer pa; Če bi ljudje govorili samo tisto kar vejo in znajo (na krakto; za kar so kompetentni) bi bilo na svetu veliko tišine.

  Res je uopija pričakovati in upati da bomo doživeli spremembe brez predhodnega poka, anarhije. Sistem se mora najprej sesesti, folk mora zavzeti ulice in izbruhniti mora vojna (državljanska, svetovna,…), da bi se potem iz pepela dvignil nov, upajmo boljši sistem.

  Tista o padanju ravni testosterona zaradi BPA in nezmožnosti razmoževanja moških, hehehe, je pravi raj za teoretike zarote. :lol:
  Sem pa tudi jaz opazil to nerazvitost naše mladine (ane, ker smo mi tok zlo stari da bomo kmal za v dom mehkih cur). Ampak ob enem, pa včasih gledam tv in vidim kakšno ameriško mladino. Tam nekateri 16 letniki izgledajo kot da jih imajo 20. Go fiigure then. Najprej sem razmišljal če je morda vzrok v hrani, ampak nekako nisem prepričan v to.

  Feminizacijo spodbuja kapitalizem in potrošništvo in spodujanje k popolnosti, da ne sme biti nikjer nobene dlake, da mora biti koža lepa in zobje beli kot slonova kost. Kremica gor kremica dol, deodorantek, bla bla bla. Samo da se troši denar.
  Zunaj na deželi, izven mest, se grem stavit da je še zmeraj dovolj tistih, bi rekel, “pravih fantov”. Z ženskami je isto.
  Saj ne rečem neko mero higiene je treba met. Ampak sam dalj od zobne paste, deodoranta in kdaj pa kdaj v zimskih dneh kreme za roke ne grem, Vse ostalo je too fucking much, a waste of money.
  Ob enem se rahlo tudi mnenja da to poženščenost spodbuja tud urbano okolje, kjer današnjim mladim ljudem (nekaterm seveda, da me ne bo kdo linčal) n treba toliko delat, živijo pri starih in se potem hočejo nek higher class society. Meščansko, oz malomeščansko.

  Na moških je od zmeraj bilo in je (pa najbrž tudi bo) zato ker je človek že od začetka naravnan predvsem k patriarhalni družbeni ureditvi. Čeprav so na svetu tudi matriarhalne družbe, ampak se mi zdi, da je teh manj v priemrjavi z patriarhalnimi. Bi moral pogooglat.

  Ma, nebom več pisal, že tako sem se preveč razpisal. Tekst je dolg že za eno spodobno objavo na blogu.

 8.   Chemfusion pravi:

  Ok, fuck, več je prišlo kot sem mislil :shocked:

 9.   pametnarit pravi:

  Ni panike, dobro si povedal. ;) Tega da včasih ne vem kaj povem se zavedam. Ko sem to pisal sem enostavno šel go with the flow, včasih se pozabi na resnično stanje in posledice ko zasanjaš nekam. Saj zato pa sem pametnjakovič :mrgreen:

  Ta tvoj komentar mi je všeč. Je kot sidenote. Neka realnost ki udari med ta zapis.

 10.   maia pravi:

  Ma ja, ”zarote” takšne ali drugačne imajo po mojem mnenju definitivno neko svojo vlogo in so povzročitelj marsičesa, samo potem se je treba vprašati koliko je za tem resnice in koliko je spet dodaten nateg. Se opravičujem izrazu, ampak ne morem iz svoje kože.
  In drugič, mislim, da je velik krivec feminizacije tudi že omenjena primarna socializacija bodočih moških osebkov. Zakaj in po kakšni logiki bi se fant/moški osamosvojil, če ga ljubi starši zalagajo z visokimi mesečnimi vsotami, mu nudijo streho nad glavo in poln hladilnik? Kje je šele sekundarna socializacija … pravzaprav smo več ali manj vsi vzgojeni po nekih modelčkih, ki ustrezajo družbeno pričakovanim standardom. In kot kaže, pod to spada tudi feminizacija. Žal …

  Joj, upam da nimam daljšega komentarja od Chemfusion-a ;)

 11.   maia pravi:

  Bravo jaz, to primerjavo dolžin napisanega s Chemfusionom sem ocenila zelo po žensko :mrgreen:

 12.   pametnarit pravi:

  Ja sej, sem podobnega mnenja. Primarna socializacija ima tu večinski vpliv. Če se izrazim antropološko. Otrok ne razreši Ojdipovega vprašanja in zato postane mamin sinko. Potem pa še je tu kot si omenila sekundarna socializacija in vpliv družbenega okolja. Babice ga ujčkajo, tovarišice ga ujčkajo, pol pa ni čudno da imamo take paciente. Če pa k temu dodamo še hormonske simulante kot je BPA (če predvidevam da je to res) potem pa tak. Ampak potemtakem če je vzrok v biologiji oz. v genih (vpliv BPA na zarodek) pa si niso povsem sami krivi.

 13.   Sakir pravi:

  @ NF, kot prvo, nočeš mene za diktatorja. :mrgreen: Kot drugo, sem na srečo opustu vsako idejo o kakršnem koli vladanju. :cool:

  Venus project ni samo utopija, ampak je katastrofa, ki se nebi smela zgodit. Znanstveniki kot vladajoča klasa? Tuki bi spihu vodo na mlin družboslovcev, da so edini, ki so primerni za vodenje družbe. Ne glede na zlobnost posameznika, je tapravim družboslovcem bolj pomemben razvoj človeštva, kot pa vodenje družbe…

  Teorije zarote? Ja, verjamem da obstaja vladajoča klasa ljudi, ki usmerja človeštvo s pomočjo znanosti v željeno smer, ampak noben se noče izpostavt javnosti, ker bi bil upor še vedno prevelik. Počak na razvoj znanosti. Kar elita čaka, po mojem mnenju je način s katerim bi si lahko podaljšala življenje precej čez normalno starost. Če se to zgodi, pol pa lahko prčakujemo, da pade zavesa in se igra zares začne. :mrgreen:

 14.   Stric Marč pravi:

  Teorijo o upadanju testosterona širi Boštjan M. Zupančič in se ima za enega poslednjih pravih moških primerkov. Mednje šteje še nekaj uspešnih iz njegovega kroga kadrov, kot so Klemenčič in kampanija. V sobotni prilogi sem bral članek, ko so strokovnjaki iz medicine to terijo zavrnili. O številu semenčic v ejakulatu bolj verjamem zdravnikom kot evropskemu sodniku. Tudi mene še preveva duh razsvetljenstva.

 15.   pametnarit pravi:

  @Sakir, Ma ja. Že ko sem zadnjem delu Zeitgeista gledal propagando za to sem videl da je to nesmisel. Tako je. Samo kaj ko tiste ki imajo prave ideje zatirajo tisti ki imajo kapital.

  Bring it on bitchez! :mrgreen:

 16.   pametnarit pravi:

  @Stric Marč, saj ne veš več komu ali čemu naj verjameš v tem bombardiranju z informacijami, ampak upam da bo na koncu zmagal razum. :)

 17.   NuckinFuts pravi:

  Še ena malenkost, na katero sem ravnokar naletel. @Chemfusion ima point: Klik.

 18.   Sakir pravi:

  K boš prpravlen umirat za določene ideje, pol pa vpij Bring it on. S tipkovnico v roki je vsak lahko revolucionar, dokler ne dobi cev na čelo. :mrgreen:

 19.   pametnarit pravi:

  touché :mrgreen:

 20.   barbara pravi:

  Ne vem no, tole je tko…ne morem rečt niti ozkogledo, ker se bere kot neko bluzenje. Ne tvoje, ampak od tega “profesorja” in ne, ne morem ga pisat brez narekovajev. Če je ta človek tisti k si mislim, potem je itak rahlo obseden, sem brala nek intervju z njim, je govoril o moških in hormonih ko navit, ga je novinarka vprašala, kako pa te zadeve vplivajo na ženske ji je pa odgovoril v stilu “vplivajo tako da vplivajo na moške”. Bravo.

  Imam pa par vprašanj, ker mi kot skoraj diplomirani (med drugim) sociologinji par stvari ni čisto jasnih, ne vem pa ali so to bili tvoji ali “profesorjevi” zaključki:
  1. “Kot glavni krivec se v bolj zavednih krogih ne izpostavljajo družbene spremembe kot je naprimer enakost spolov in večja skrb mater za svoje otroke, nezmožnost ločitve od doma.” Kateri zavedni krogi naj bi to bili? In s kakšnimi parametri se meri ta zavednost?
  2. “V produkte (in domnevno v pitno vodo) se ga dodaja z namenom da se feminizira moške in zniža njihovo raven hormonov do te mere da postanejo sterilni, nezmožni reproduciranja. Prav tako ima vpliv na ženske. Naj bi jih hiperfemeniziral in jih tako izpostavil večji verjetnosti da zbolijo za rakom.” Ne štekam kaj klinac ima feminizacija veze s sterilnostjo? In če ženske postanejo hiperfeminizirane, torej še BOLJ feminizirane, zakaj je pri njih posledica drugačna- večja verjetnost da zbolijo za rakom in ne da postanejo sterilne? Ni to malo čuden zaključek?
  3. “Da ne bom preveč zašel v vode teoretikov zarote se bom vrnil na to, da moški počasi postajamo ženske in obratno. Dejstvo je, da se to vidi, da se opazi. Že v srednji šoli sem čudno gledal »fazane«. Fantje so bili nizke rasti, nerazviti, včasih smešni. Punce pa visoke, razvite, še posebej na tistih mestih. Če ne bi vedel koliko so stare bi rekel da imajo najmanj tri leta več. Tako da to ni ravno neki šišmiš.” Glede tega tkole :) : ko smo bili v osnovni šoli, smo bile večinoma vse punce višje in tudi bolj razvite od fantov in to se je nadaljevalo tudi kasneje v srednji šoli, ker dejansko ti bom povedala tole. Moji sošolci iz srednje šole, so fizično “desci” ratal šele tam nekje pri 22, torej fizična masa, poraščenost, itd., pa je tega lepih 15 let nazaj. :) Baje, da ima to nekaj opraviti z dejstvom, da se nam ženskam kot vedno zelo mudi in začnemo s puberteto 4 leta prej kot moški oz. da dam češnjico na smetanco, k smo me že fertik se fantje šele dobro ogrevat začenjate ( http://sl.wikipedia.org/wiki/Puberteta – žal nisem našla nobenega učbenika za biologijo iz osnovne šole :) ).
  in še:
  4. “Na žalost pa je tudi res, da je vse bolj kot ne na ramenih moških. Mi se igramo s svetom.” Ja matr če tko branite svoj teritorij :) .

  Tole so recimo za moje pojme velike nekonsistentnosti v razmišljanju tega človeka. Ker lepo te prosim, delamo umetne okončine, vzgajamo nadomestne organe za transplantacijo, uspelo nam je klonirati sve i svašta, baje smo bli na Luni, ampak to vse je samo izkupiček hormonskega ravnovesja? Hormones are waaaaaay overrated. :D

 21.   nevenka pravi:

  :-) aja, ko sem jaz napisala, da moški niso več, kar so bili sem bila pa razočarana feministka, namesto izobražen človek, ki je na tekočem z znanstvenimi ugotovitvami.
  To, da pa se ženske zaradi posnemalcev estrogena preveč feminizirajo pa ni čisto res (vsaj vse ne) in to zaradi stresnih hormonov, ki jih izločajo nadledvične žleze, posledično imajo vpliv na povečanje testosterna tudi pri ženskah, kar ima lahko za posledico neplodnost, jasno, da gre le za določen sloj žensk. Zaradi omenjenih snovi (podobnih estrogenom) pa so že mlada dekleta celulitična, zaradi načina življenja pa tudi debelušna, z izjemo modnih ozaveščenk, ki so shirane.
  Rodna doba pa se ne podaljšuje, mennopavza je še vedno okoli 50 leta.
  V srednji šoli se pač vidi neparalelen potek spolnega dozorevanja, dejansko dekleta malo prehitijo fante, ampak moj najmanjši sošolec je med počitnicami pred četrtim letnikom zrasel za več kot eno glavo. Tako, da se je to potem skoraj čez noč izravnalo.
  Ja, pomehkužen moški je zelo neodločen, nestabilen, čustveno nezrel in ni sposoben razviti globje čustvene pripadnosti.
  Znanstveniki se sicer še vedno obešajo na “lovca”, ki mu je narava zagotovila 3 – letno zaljubljenost, ravno toliko, da zagotovi potomstvo, a zadeva vseeno škripa na vsej črti. Ni nujno, da bi morala socialna organiziranost na moškega delovati kot prisila – nekoč so moški imeli ljubezenska čustva, ne samo nagone, ki hrepenijo zgolj po užitku.
  Priznavam, da so ženske veliko krive za kvaliteto moških, ki jih imaj (mo)o, najprej mame, potem tudi partnerice. Preveliko zaščitništvo v “težkih časih” in potem prevelika toleranca do nemoralnega vedenja, ki moškim dovoljuje vse, samo, da ne ostanejo same…
  To, hkrati z vso kemijo in pretoplimi oblačili, predstavami o lagodnem življenju, je naredilo, kar je naredilo. Problem je le, da se življenjske razmere tako zaostrujejo, da bi moški skoraj morali spet postati moški. Ja, zaradi ekstremnih kapitalističnih pojavov in velike razslojenosti, pa tudi v svoje dobro, za svoje zdravje. Pogum je namreč tisto, kar je splahnelo najbolj od vsega in skreiralo neverjetno moško mevžavost v smislu: saj jaz bi, če bi, pa bi, ko bi….na koncu je življenje polno substitutov in le malo ima tistega, kar je bilo zares zaželeno. Morda bi bilo v tem kontekstu smiselno govotiti, kaj je to srečen moški, in se ob tem ne zatekati ravno v pradavnino.

  Saj posameznik se ne more umakniti tako kompleksnim vplivom, ne glede na to ali uživa ali pa trpi. Tok je močan in te pograbi – ni videti, da bi človek imel tako zelo veliko izbire.

 22.   pametnarit pravi:

  @barbara, Tale profesor je tudi rahlo seksističen in z veseljem kakšni študentki reče da je neumna. :) In vse to po prvem srečanju, kako šele bo.

  1. Tu sem enostavno namignil na to da tisti bolj zavedni poznamo obe zgodbi in da ima slednja (če je resnična) večji učinek kot pa družbene spremembe skozi desetletja.

  2. Tu sem povzel par stavkov iz videja. Jap, je malo nesmiselno, ampak če pomisliš, če smo že moški zaradi tega sterilni, zakaj bi še bile ženske? Vidiš, tu je tisti catch pri teh teorijah. Moški kao postajamo sterilni (ker se o tem v medijih največ govori) in vedno več je raka na dojkah pri ženskah, o čem se tudi na veliko razpravlja. To se zavije v celoto ki ima vsaj malo smisla in se predstavi v stilu shock dokumentarca, da se potem lažje verjame. Primer je Zeitgeist če si že gledala.

  3. To ti dam prav. Pri naši generaciji je bilo tako kot si rekla ti. Ampak ko gledam mlajše generacije od sebe, tam nekje 3-4 leta. Imam sorodnike v tej starostni skupini pa je ta razlika res očitna. Glede na to s čem jih fojtrajo (poli, mcnuggets, bigmac…) se ne čudim. :D

  4. Ne vsi :P

  Profesor je naslonil izključno na to in na raziskave psihometrije. Jaz vem da je za tem mnogo več. Sem mu mislil že med predavanjem ugovarjat ampak sem si raje zapisoval podatke da kasneje napišem ta blog. :) Mogoče bralec dobi občutek da zagovarjam to teorijo o hormonih, ampak sem se skušal izogibati končnih zaključkov, čeprav brez parih v trenutku pisanja ni šlo, še posebej ker sem profesorju tako nasprotoval. In kot si rekla preveč smo dosegli, da bi nas zdaj uničilo hormonsko neravnovesje.

  Osebno sem odprt za vse teorije na tem področju, ker so vse zanimive, in smiselne, čeprav so nekatere bizarne. Skušam biti čim bolj objektiven ampak vedno ko najdem neko novo razlago se zapičim v njo in pozabim na vse druge, čeprav vem da bluzim. :D

  @nevenka, mea culpa :)

  Tu pa se moram strinjati s tabo, dobro povedano. Zdaj iskati pravega krivca za vse to je malo tako. Karkoli bo na koncu obveljalo na to se bomo potem obešali in s prstom kazali na tiste ki imajo narobe. Moški več niso kar so bili, ženske več niso tisto kar so bile, dejstvo. Na nas vpliva vse, od socialnega okolja, hrana, voda, zrak. Kaj veš kaj vse nevede zaužijemo. Piščance filane s hormoni da jim zrastejo samo prsi. Razna sladila, ki bi naj bila rakotvorna, navsezadnje zloglasni BPA. Če to zmešamo z današnjo permisivno vzgojo dobimo to kar imamo.

 23.   barbara pravi:

  No viš sej to je tist, pri vseh svinjarijah, ki jih dobimo s hrano, se on zapne lih za eno samo zadevo. Ostalo je pa vosek :) . In vsem tem butlom, k se tko na veliko ukvarjajo s tem, kako ženske nismo več ženske in moški niso več moški postavljam tole v razmislek: “Četudi smo se tako enormno spremenili, zakaj se vsi obnašamo kot da je to nekaj slabega? je narobe, da so se moški začeli lepše obnašati? Ali to, da si ženske ne dovolimo več čisto vsakega sranja?”
  In če bi se vsi ti ljudje, namesto s tem, kakšni morajo biti moški in kakšne ženske, raje ukvarjali s tem, kakšni moramo biti kot ljudje v prvi vrsti, se mogoče prvega vprašanja sploh ne bi spraševali, pa še svet bi najbrž drugače izgledal. :)

  Pa še tole, s permisivno vzgojo bi bilo precej manj težav, če bi se jo izvajalo vsaj tako kot se zapiše, PERMISIVNA VZGOJA torej. Ne pa da se vzgojo opušča in ohranja samo še permisivnost. Dejstvo pa je, da permisivna vzgoja deluje samo v primeru, če imaš že vzpostavljeno avtoriteto in pravila. Tuki pa potem spodleti, ker je treba otroke ujčkat čim dalj. Moje mnenje no… :) .

 24.   barbara pravi:

  Sam neki, ker ne vem če sm si tole pravilno zapomnila. Ti študiraš….? Jst mam v glavi filozofijo :) .

 25.   pametnarit pravi:

  Res je, vsi imamo do teh sprememb odpor. Nič ni narobe s tem da se moški lepše obnašamo in da se ženske znajo postaviti zase. To je dobro. Ampak če naprimer pogledaš s strani sprememb. Vsi hočemo boljši svet. Brez vojn, lakote in razlik. Da to dosežemo je potreben pogum in jajca, pri obeh spolih. In če vzgajamo mamine sinke in očetove punčke, ki jih ne briga nič drugega kot pa lastna korist se to ne bo zgodilo. Naprimer, če je že o tem govora. :D Znanstveniki niso ravno dobra izbira za vodenje sveta (Venus), tudi neumni kapitalisti ne. Tu se bi strinjal s Sakirjem, da s(m)o sociologi še najboljša izbira. :mrgreen:

 26.   pametnarit pravi:

  Jap, študiram, sociologijo. :D

 27.   barbara pravi:

  Točno to, niso samo mamini sinkoti krivi. In za slabo vzgojo krivit hormone je pač linija najmanjšega odpora. Sociologijo…hm…Ljubljana?…predvidevam da ne FF :D .

 28.   pametnarit pravi:

  FF Maribor… ;)

 29.   barbara pravi:

  Pa ta človek ima redna predavanja al je blo kako gostovanje?

 30.   pametnarit pravi:

  Redna. :D

 31.   barbara pravi:

  O k. :) No sej, vidm da se razumeva :) .

 32.   pametnarit pravi:

  Glavno da se. :P

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !