Ko sem že mislil da se je to skrajno neumno in nepotrebno rivalstvo med Ljubljano in Mariborom vsaj malo poleglo zdaj očitno dobiva nove razsežnosti. Seveda to rivalstvo traja že nekaj časa in ni izključno krivda najbolj dolgočasnega športa na svetu. Mariboru je vedno šlo v nos da Ljubljana žanje vso čast in slavo. Se še spomnite slovenskih filmov in nanizank kjer so Štajerci, natančenje Mariborčani igrali vloge mentalno hendikepiranih čudakov, ki  s svojim naglasom le še pripomorejo k neugodnim občutkom gledalca ob ogledu filma ali serije? Ampak to rivalstvo ni samo predmet 20. stoletja. Vnaprej prosim da oprostite mojim laičnim navedbam zgodovine. To rivalstvo nas pelje še malo nazaj. Ljubljana, ki je ležala na območju takratne dežele Kranjske  je bila opevana v času Napoleonovih osvajanj in je bila v njegovi okupaciji tudi prestolnica ilirskih provinc. V Ljubljani je bila ustanovljena naša prva visoka šola. Leta 1849 je v Ljubljano iz Dunaja pripeljal prvi vlak. V Ljubljani je bila ustanovljena prva slovenska univerza. Nič čudnega da so imeli Mariborčani Ljubljančane za snobe in važiče. Ljubljančani pa Mariborčane za avstrijske kmetavzarje v “hoznetregarjih”. Ljubljana se je vedno bliskovito razvijala in Maribor je le s težavo dohajal. Dokler ni prišel fusbal.

Nedolgo nazaj se je to rivalstvo malo poleglo, ko predstavnika Ljubljane ni bilo v prvi ligi. Zdaj pa spet. Ubi ubi Žabara in podobno sranje. Lokalne radijske postaje pa to samo še podžigajo z raznimi bizarnimi akcijami kot so: “Očistimo Maribor zelenih oblačil”. Ali nekaj podobnega. Gre za nagradno igro kjer dobiš toliko kart za “Večni derbi” koliko kosov zelenih oblačil prineseš od doma. To je že na meji zdravega razuma. Ok, razumno in lepo je, da gredo oblačila na Rdeči križ v Ljubljano. Razumno pa ni, da je za to potrebno hujskanje in sovražno nastrojen govor ter slike. To si jaz ne razlagam kot dobrodelno akcijo ampak samo nekako prikrito dreganje v osje gnezdo. Češ, vi pa ste zeleni, tu imate vaše ogabne majice. Malo še pa bo trava v Ljudskem vrtu pobarvana vijolično.

Razumni pa niso tisti tapravi nogometni vandali. Še vedno ne razumem tega primitivnega pretepanja kjer se spravi pet Vijol na enega Green Dragonsa ali obratno, in ga premlatijo. Zavoljo derbija. Iz principa. Ni pomembno ali zmagamo ali zgubimo, glavno je da pojejo pesti in da je štadion zakopan v dimu. Ne gojim sovraštva do nogometa ali do kateregakoli mesta ali kluba, ampak to rivalstvo že dolgo ni zdravo. Res je, da se Slovenija še zdaleč ne more primerjati z velikani nogometa, kjer ljudje dejansko umirajo pod pestmi in kroglami. Tudi vsi navijači niso isti. Nekateri bi si radi samo v miru s kolegi pogledali derbi in naj zmaga boljši. Priča pa so rednim vdorom na štadione in raznim žaljivim navijaškim napevom. Določeni segmenti navijanja so dokaz primitvnosti posameznikov. “A da bi umrli za svoj klub pravite?”. “Oh vi šaljivci”.

Ampak kaj moreš, tudi brez tega ne gre. Mene to ne gane ampak ti je počasi dovolj ko na radijski postaji konstano izvajajo propagando in dvigajo temperaturo, celo s priredbo pesmi “Mala terasa”. Sicer pa je rešitev za to, CD. Prav smešno mi je ko včasih v centru Maribora zagledam na tone policistov kako vodijo žabice na stadion ali kako par debelušnih ali izjemno posušenih vijolic krši javni red in mir. Lahko si samo rečem : “Jebiga, fusbal pač”.

Olje na ogenj pa sta nedavno prilila še župana Maribora in Celja, ki sta tarnala da morajo štajerska mesta vedno prositi za dovoljenje glavnega mesta ko gre za razne finančne prilive in odlive. Zahtevala sta avtonomijo Štajerske. V resnici sploh ne vem kaj bi naj to pomenilo, ampak samo da se meša drek in podžiga razlike in rivalstvo med največjima mestoma v naši prelepi državi.

Zakaj se ne moremo imeti vsaj malo radi? :mrgreen:

 • Share/Bookmark


3 odgovorov v “Zvončki in trobentice, žabice, vijolice…”

 1.   NuckinFuts pravi:

  http://images0.zurnal24.si/slika-_original-1319999670-650652.jpg
  Pa da ne bo pomote… ne zanima me nobena tematika od obeh: lokalpatriotizem in volitve :mrgreen:

 2.   pametnarit pravi:

  Haha xD. Kaj se vsega ne spomnijo :mrgreen: .

 3.   Maša pravi:

  Jaz sem bla na tekmi, še celo na jugu, pa ne zaradi tega, ker bi bla neki ogromen sovražnik Ljubljančanov in GD-jevcev, ali ker bi bila težka Viola, ampak ker mam rada vzdušje, ki se tam čuti. Res, tam smo vsi kot eno. Tam ti je vseeno, kaki je bil tvoj dan pred tekmo, kako te doma jebe nevemkaj, kako si izgubil službo, karkoli. Vsaj za tistih 90minut, ker takrat navijamo le za en klub, kar je tudi vse kar nas takrat veže. Pa sem punca, pa drugače ne gledam fuzbala, kaj šele igram, tudi sedeti mi je 90min težko za televizijskim ekranom in gledat, kako si podajajo žogo sem ter tja. Ampak tam je pa pač to vzdušje, ki te napolni z adrenalinom in evforijo. Res je fajn :)

  Drugače pa ja, nekateri navijači so res do konca primitivni, sploh tisti ki se tepejo in sovražijo med sabo brez nekega tehtnega razloga. Ampak ni vse tako grdo. Zaradi zgornjega odstavka se takšne primitivce in vso podobno propagando pač prezre :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !