Kot da kislo vreme ni dovolj me te dni živcira še politika. Kamorkoli me pot vodi naletim na predvolilno klanje. Vsi mediji so okuženi s to farso, tudi neodvisni. »Volite Jay-Z-ja!«. »Janša je lopov, komunist, kapitalist!«. »Virant je mevža, lutka v prijemu Janše!« Bla,bla, bla. Človeku postane počasi dovolj. Meni osebno je vse skupaj smešno in nadležno hkrati. Še na faksu ne moremo mimo tega. Politika. Vsem nadležna tema. Ampak jebiga. Kot sem že pisal sem se odločil da bom bojkotiral vse volitve in referendume. Tako, iz principa. Zaradi uporniškega alter ega. Po eni strani me vleče na volitve, ampak samo iz enega razloga, ker še nisem volil. Zanima me je kakšen je občutek ko obkrožiš ime človeka od katerega pričakuješ drastične spremembe. Po moje ni ravno božanski. Imaš listek in kulico. Obkrožiš in voila! Podobno kot pri situaciji, ko misliš da boš dvignil poln kovček v resnici pa je prazen. Za trenutek se počutiš res močnega.

Dejstvo je da te dni ne moreš mimo politike. Lahko si ignoranten in pasiven, tako kot je v navadi v Sloveniji, ampak slej kot prej te kdo pocuka za rokav in vpraša: »Greš volit?«. Zaenkrat bi rad ostal zunanji participant in opazoval vso to farso. Ne bi si rad umazal rok s tem da grem na volišče in iščem neke izgovore kot so: »Če mi ni noben všeč pa bom volil proti tistemu ki mi gre na živce«. Kje je tu logika? Prav zanima me kako bo zgledalo politično-ekonomsko stanje čez kako leto. Ne samo v Sloveniji, tudi na globalni ravni. Ampak bolj kot to, kakšno bo sociološko stanje, stanje ljudi. Bodo še vedno nasedali praznim obljubam ali bodo udarili po mizi? Kot sem že velikokrat omeni, nekako skrivoma navijam za revolucijo, pa čeprav je morda ta ideja utopična. Utopija ali ne, sanjam in upam lahko.

Kot smo lahko ugotovili iz medijev je veliko Slovencev še neopredeljenih. Veliko pa jih ne bo volilo. Predvsem so to pasivni mladci in mladenke in snobovski pripadniki višjega srednjega razreda. Najbolj zavzeto in upajoče volitve pričakujejo tisti ki čutijo primankljaj. Med mladimi si jaz to situacijo pojasnjujem že kot neko gibanje. »Pasivni Slovenije, briga nas!« Nekako se mi zdi da to sovpada s tem newagevskim načinim razmišlanja, ki je nastrojen proti vsemu kar je ustaljena praksa. Iskanje nekih alternativ je predpogoj. Vse avtoritete so nepotrebne in napačno opredeljene. Kako se borimo proti temu? Kakopak, z ignoriranjem. Pa kaj nas briga politika? To so samo senilni starci ki trosijo bedarije in prazne obljube. Glavno da mi žuramo, da živimo v hotelu mama, da imamo vsega polno rit, da državi krademo denar vsaj tri leta če smo pridni in da po teh letih garanja brezupno iščemo zaposlitev. Med te spadam tudi sam. Se zavedam tega. Ko sem še imelj bolj radikalno razmišljanje sem si rekel: »Bolje da še ta zadnja dobra leta preživim na faksu«. Če sem sklepal po napovedih pesimistov.

Veliko mladih preprosto ignorira in celo sovraži državo ker so mnenja da jim država ne da zadosti. Da je za njih ne skrbi. Kar je čista bedarija. Jaz mislim da nam gre še kako dobro. Imamo brezplačen študij, subvencioniramo prehrano. Nisem jaz kriv da si ne znaš najti punce in dela ter se vsaj malo potruditi da izdelaš faks. Krivi smo si sami. Ampak ta pasivnost mladih je tudi pokazatelj da v tej državi nekaj ni vredu, nekaj ne štima. Zakaj smo tako pasivni? Kdo nas je take naredil? Kdo je kriv? Kako to rešiti? S takimi bedastimi političnimi idejami kot jih servirajo sedaj zagotovo ne. Na koncu se bodo tako mladi in stari preprosto sprijaznili s tem da drugi odločajo o njihovem življenju. Kar že v bistvu sedaj ampak očitno zavednost ni velika.

Ampak če malo pomisiliš. Zakaj bi se sploh ubadal s političnim sistemom? Izdelaš si nek plan, svoj sistem po katerem živiš, ljubiš, hodiš v službo. Držiš se nekih predpisanih zakonov, potrpiš ko je hudo, ustvariš si neko skupino, socialni krog v katerem deluješ. V bistvu se zapreš v balonček, ki sčasoma postaja večji. Za to ne rabiš politike, ampak zdravo pamet. Res pa je, da je politika kot neka igla ki hoče ta balonček počiti, ampak samo če dovoliš.

  • Share/Bookmark


2 odgovorov v “Pasivni Slovenije”

  1.   matija pravi:

    Matija mataja, koze napaja, koza poskoč, matija pa poč ! :) Hočeš – nočeš, vse VSE vse VSE je politika. Vsi smo del nje in ni variante, da bi se ji izognili. Pa tudi – zakaj bi se sploh ji, ko pa jo vendar imamo pravico in tudi dolžnost sooblikovati. Saj gre vendar za urejanje družbenih razmer. In na volitvah običajno odloča večina. Kakšne ljudi – kandidate – nam obstoječa oblast sploh ponuja v izbor in ali imajo vsega naveličani volivci res možnost , da zbojkotirajo nezadovoljivo utečeno prakso po načinu obstoječega vladanja .. s polnimi šleperji praznih obljub .. je pa že tehtnenjše vprašanje! Zato ni čisto res, da balonček poči, samo če dovoliš, ker ga oblast, večinskemu delu naroda, tako ali drugače kar naprej prebada in poka, ne da bi vprašala, če sme. Mentalitetni upor naj se zgodi! Na vseh frontah imamo polno kapo tako političnih, kot gospodarskih – sužnjelastniških krivic!

  2.   APM pravi:

    Škoda,da tako razmišlja mladi človek, saj ga vendar mora zanimati, kaj bo z njegovo domovino? To domovino bo v upravljanje zdaj,zdaj prevzel nekdo, ki jo lahko okrade, lahko jo uniči, lahko pa jo popelje po poti napredka. Za vodenje se jih ponuja mnogo, dovolj, da je izbira možna. Od šolanega mladeniča bi pričakoval,da med vsaj desetimi zna izbirati in tudi izbrati pravega. Vidim pa, da to ne samo, da ga ne zanima, nima tudi dovolj znanja, da bi se te zahtevne naloge lotil. To je žalostno. Ko bo postal kolesce v mehanizmu, ki ga bo poganjal nekdo,ki mu je celo podelil volilni glas in mu bo nižal sandard, takrat naj krivi sebe in ne tistega, ki mu niža standard.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !