V bistvu ni ravno zastonj, ker morem do dela prevoziti 20 kilometrov za to čast. Ni niti Finska ali Turška ampak je tovarniška. Je delo pri 41 stopinj Celzija sploh smiselno? Pri taki temperaturi se počasi že kisajo možgani. Pot ki preliva celo telo se že s težavo vpija v dodobra namočene majice. Vsak predmet, vsaka sklopka, vsak šrauf ki se ga dotakneš spolzi iz namaščenih in prepotenih prstov. Potem pa delaj v takem če ti je. Slej kot prej zgubiš živce. Vsaj jaz bi jih. Ampak marljivih delavk in par delavcev v podjetju kjer delam to očitno ne moti tako zelo. Niti to da se lastnik več kot očitno zajebava z njimi in jim izplačuje plače teden dni po predvidenem roku, kjub temu da ima frima zelen semafor, vsako leto kuje velike dobičke in še nikoli niso imeli zablokiranega bančnega računa. Sorodnica ima ta privilegij da lahko pogleda v register podjetij in preveri na čem so. Kje je tu smisel? Kot sem izvedel je lastnik “minimalec”. Pač posluje po logiki “s čim manj stroški kovati čim večji zaslužek”. Pa četudi to pomeni prepozno plačevanje gonilne sile. Res da plača v proizvodnih obratih ni nekaj posebnega ampak vseeno bi lahko vsaj malo poskrbel za mravljice ki mu kujejo dobičke v nebo. Ajd, včeraj je bila recimo lepa gesta ko nam je mislim da žena od šefa prinesla sladoled, vsaj nekaj. Vsaj spomnila se je da je vroče.

Ta teden je res peklenski. Delo je v tako vročem okolju je res težavno, že za mene mladega, vestnega in energije polnega mladeniča. Kaj šele za malo starejše ljudi. Ampak očitno požrejo cmok v grlu, se ne ozirajo na to, naredijo svojo normo in je to to. Tak odnos priča o tem da imajo ti ljudje veliko mero potrpežljivosti in trdo kožo.  Samo vseeno se ne bi smeli kar tako pustiti zajebavati. Seveda je prisotna bojazen izgube delovnega mesta ampak je vredno tako trpeti za minimalno plačo? Resda samo par tednov v letu ko je svinjsko vroče ampak vseeno. Podobno se je godilo po pričevanju moje ome več kot dvajset let nazaj v Mariborskem TAM-u. Še takrat so bolje poskrbeli da delavce. Samo primerjati to majhno podjetje s TAM –om je malo nesmiselno saj gre da dve popolnoma različni področji in družbeni strukturi. Malo več kot dvajset let nazaj še je bil prisoten socializem, današnji sistem kovanja dobičkov pa je seveda popolnoma kapitalističen.

Je klima v teh dnevih res luksuz ali smo ljudje samo preobčutljivi in samo neprestano in nesmiselno nergamo o pasji vročini? Na delu ali pa doma. Delavci so že zaprosili za kilmo nekaj časa nazaj. Odgovor lastnika je bil, citiram: “Eni se pražijo v toplicah, kaj bi zdaj radi, klima je že luksuz.” Arogantno, cinično, sebično, brezobzirno. Mislili bi si da sam sebi pljuva v skledo ampak ne. Delavci pač to prenašajo ker imajo doma majhne otroke katere je treba nahraniti in položnice katere je treba poravnati. Ampak delo pri 41 stopinjah je pa že na meji absurdnega in normalnega. To da se greš hladiti ven na senco v takem pasjem vremenu namesto v hladno, delu prijazno halo potrjuje moj prejšnji stavek. Na koncu izmene se temperatura le spusti na še vedno vročih a bolj normalnih 31 stopinj medtem ko jih je zunaj okrog 25.

Me ob vsem tem skrbi za izplačilo? Niti malo, če se bo šefe ravnal bo dosedanjem vzrocu bom dobil denar kak teden kasneje. Če pa bo preveč zajebavanja pa bom pač zajebaval in gnjavil nazaj. Kako ravnaš z mano tako bom ravnal s tabo. Če si medtem že ne bom našel boljše in bližje zaposlitve. To prednost imam kot študent, zakaj je ne bi izkoristil?

 • Share/Bookmark


7 odgovorov v “Delo + savna zastonj”

 1.   pero pravi:

  Ta stari delavci imajo res tdo kožo in so kar veseli, če tekmujejo s ta mladimi. Moj predlog na delovnem mestu, recimo, da je res nuja nabaviti nove metle, ker so ta stare že tako znucane, da nič ne pometajo, in gre večina smeti mimo tako, da pometaš v prazno ….je sprožil samo izjave kot je: kako smo leni za pometat, skratka nauk zgodbe in mojega nakladanje je: ne bojuj bojev, kjer ni večine za tabo! Če imaš možnost si raje prinesi hladilno torbo ali mini ventilator!

 2.   pametnarit pravi:

  So že bile borbe za ventilatorje. Še to da imajo dva je baje luksuz, vsak ki prinese dodatnega leti. O_O

 3.   mweiss pravi:

  O moj bog. Meni se je že pri 30 stopinjah trgalo. S kolegom sva imela 3 ventilatorje, pa ni bilo za zdržat. Sedaj sva si sama zorganizirala malo premično klimo in je popolnoma drug štimung. Ne predstavljam si kako lahko delate pri 41 in to še fizična dela. Jaz delam vsaj za računalnikom. Ubogi delavci.

 4.   pero pravi:

  By the way -Včeraj je bil na spletni strani SIOL-a dodan tvoj blog kot povezava za tvoje mnenje o delu pri 41 celzija.

 5.   pametnarit pravi:

  @mweiss: Včeraj je bilo v delavnici 40 stopinj ampak začuda sploh ni bilo sile, očitno se telo čez čas privadi takšne klime in jo pač po svoje regulira. Smo pa vsi v pričakovanju ohladitve in jutranje izmene. :D

  @pero: vem, sem opazil, to je že tretja povezava v tem tednu ki je bila objavljena na prvi strani O_O

 6.   NuckinFuts pravi:

  @pametnarit Ljudje imajo pač radi pametne riti :mrgreen:

 7.   Aleksander pravi:

  Glavno, da imajo naši direktorji lepe plače in se jim fučka za vse delavce ki se pražijo na vročini in ustvarjajo bajne dohodke.
  Zraven pa si pojejo to pesem:
  http://www.youtube.com/watch?v=0WjxD2pOWJg

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !