Veliko mladih, najstnikov in nas malce starejših se odloči da bodo spremenili način življenja. S tem ciljam na pridobivanje mišične mase ali izgubo telesne maščobe. Poleg osnovnega znanja o zdravi prehrani je za vidnejše rezultate treba poseči tudi po raznih prehranskih dodatkih. Pri dodatkih pa se velikokrat vse skupaj ustavi. Že to da spremenite prehranjevalne navade je za družino, predvsem starše velika sprememba. Če vas imajo starši radi in vas koliko toliko podpirajo v tej zadevi bodo z veseljem kuhali posebej za vas. Resda samo en glavni obrok – kosilo, za vse ostalo pa seveda lahko poskrbite sami. Če pa imate ignorantske starše ki vas pitajo z ocvrtimi in maščobe polnimi stvarmi (stara garda) pa jih bo malo težje prepričati, če jih bo sploh šlo, ker imajo en in zelo velik problem, naučeno mnenje. Odpor do zdrave prehrane, vseh »praškastih« dodatkov in do sprememb nasploh. Tukaj ste žal na samem. Znajdite se.  Razložite jim kakšen cilj imate in kaj bo pri tem potrebno. Na miren in sofisticiran način jih tudi seznanite z raznimi dodatki ki jih skušate uporabljati, pokažite jim razne članke, forume, peljite jih v trgovino kjer prodajajo te stvari in prodajalca vljudno prosite naj vam razloži kako pa kaj. Verjamem da vam bodo, vam in vašim staršem z veseljem povedali da od sirotkinih beljakovin ne boste dobili napihnjenih mišic, v malce starejših letih vam mišice ne bodo ovenele in da to NISO steroidi. Starši pa niso edini problem. Tudi vaši sovrstniki ki se bašejo s čipsom, mcdonaldsom, kokakolo, kebabi in se napijajo vsak vikend za vas sprva ne bodo našli razumevanja. Tudi njim treba vcepit veliko stvari v glavo, kar pogumno! Mogoče se boste na začetku počutili rahlo izobčeni ampak sčasoma bo razumevanje vedno večje, kaj pa veste, mogoče za to navdušite tudi kakšnega kolega ali pa celo starše.

Moja pot do zdaj ni bila lahka. Imam ene izmed tistih staršev ki mislijo da se s trdo roko da vse rešit pogovor pa je za mehkužce. Poskušal sem že vse prej našteto, pomagalo ni nič. Še vedno mislijo da s tem zastrupljam svoje telo in ga odvračam od naravne poti razvoja. Po treh letih, malo pogovorih, veliko negodovanja in negativizma z njune strani se je situacija malo izboljšala. Še vedno ne podpirata tega kaj počnem, velikokrat se norčujeta iz tega, češ da so take stvari samo za »tople«, za koga to sploh delam saj nimam punce, včasim me celo prekineta med vadbo in me »nujno« rabita čeprav ju prej opozorim da od te do te ure rabim mir. Enostavno ne spoštujeta tega kar počnem. To ni več samo EDINI hobi ki ga imam. To je postalo moje življenje. Tek, fitness in zdravo prehrano imam v malem prstu, težko vzdržim brez tega. Enostavno ne dobivam še kako potrebne podpore in razumevanja. Ne razumeta da to počnem za sebe, za dobrobit mojega telesa, da uživam v tem, da je to nekaj kaj bom počel skozi celo življensko pot. Kako naj potem spoštujem njiju? Toliko nestrinjanja in prepirov. Včasih imam občutek kot da sem samo podnajemnik v bajti, brez pravic s samimi dolžnostmi. Za očeta ne bom zgubljal besed, mamo pa sem pravzaprav navdušil za zdravo prehrano. Med drugim pa mi je uspelo nemogoče. V teh štirih letih sem kljub nestrinjanju in prepirom spremenil naše prehranjevalne navade na kar sem zelo ponosen. Mogoče bo to tudi vam v vspobudo, vse se da, potrebno je le malo volje in veliko potrpljenja. Četudi so vaši starši trmasto proti, samo vi veste da delate dobro, da vam to koristi, da v tem uživate, zato se lahko požvižgate na njih, če pa imate svoj finančni priliv pa še toliko bolje.

Da začnem na začetku. Ko sem bil na prelomu prehoda iz osnovne v srednjo šolo mi je v glavi nekaj kliknilo. Pri višini 168cm sem imel 42,5kg. Bil sem kot paličnjak. Od tedaj dalje sem prebiral mnoge članke, začel več in večkrat na dan zdravo jesti, piti več vode ter začel telovaditi. Hitro sem ugotovil da v tem uživam in to se je zavleklo vse do sedaj. V štirih letih sem pridobil verjeli ali ne cca 30kg. Zdaj imam pri višini 176cm 71kg. Veliko mi je pomagala seveda tudi puberteta. Malo sem zrasel, malo se je povečala kostna gostota, veliko sem jedel, malo potelovadil in kilogrami so prišli. Z dodatki pa sem prišel v stik šele 2 leti nazaj. Ker sem bolj kot ne izkušen amater sem ostal pri osnovah in jih po potrebi nadgrajeval.

Whey: Sirotkine beljakovine so esencialnega pomena za tiste ki bi radi izgubili ali pridobili težo in za tiste ki potrebujete zvišan vnos beljakovin (vegeterijanci, bolniki). Whey je stranski produkt pri pridelavi mleka. Osebno ga uporabljam že dve leti, sami pozitivni učinki, več o wheyu si lahko preberete tukaj in tukaj.

Maltodekstrin – malto:  Ogljikovi hidrati ki jih skupaj z wheyem uporabljam kot napitek za regeneracijo po treningu ali pa za energijo za trening. Ker whey in malto hitro preideta v kri tako hitro nahranita mišice in jih regenerirata. S tem seveda pridejo boljši in vidnejši rezultati. Več tukaj.

Vitamini in minerali: To je čista osnova. Tega imate na trgu malo morje.

Omega 3 maščobne kisline.

Kreatin: kreatin monohidrat je snov ki veže vodo v mišice tako da je mišica bolj voljna in polna zagotavlja pa tudi dodatno energijo predvsem pri vadbi z utežmi. Ima tudi veliko drugih pozitivnih učinkov. Ker napolni mišice z vodo se hitro pozna tudi na masi, pri meni do 2,5kg na dva tedna. Seveda pa mora biti za pravilno delovanje keratina zadostna količina zaužitih beljakovin. Nekaj resnic o kreatinu.

Trenutno uporabljam tudi l-karnitin in pa fit burner za lažje izgorevanje maščobnih blazinic na trebuhu.

Opomba! Ne skušam reklamirati izdelkov iz strani na linkih, to je pač moje preferirano podjetje pri katerem dobavljam vse potrebno. Lahko jih samo pohvalim.

Veliko ljudi ne ve kako bi začelo z nekim zadanim ciljem. Ni volje ni vspodbude ampak ostane želja po boljšem življnenju. Glejte, velikokrat se lahko zanesete samo na sebe in tako je tudi v tem primeru, zadajte si nek cilj in ga uspešno opravite, vi ste tisti ki lahko zmorete največ, vaše je telo ki ga oblikujete. Naj vam drugi kar bluzijo da ni vredno in podobne bedarije, ostanite močni in determinirani da boste zadan clij tudi opravili. Upam da sem vam bil vsaj malo v pomoč in v vspodbudo da se odločite za spremembo načina življenja.

 • Share/Bookmark


3 odgovorov v “Mladi in prehranski dodatki – kako prepričati trmaste nasprotnike”

 1.   Urška Sonček pravi:

  Okolica zna biti težka, res je. Sem že kar dolgo na podobnem, edino stopnja “ekstrema” se malce spreminja. :mrgreen:

  P.S.: Če sem prav razbrala, si nekje z vasi, kajne? V tem primeru verjetno brez težav dobiš sirotko. Priporočam po treningih. ;) (nič nimam proti whey proteinom, samo povem da to tudi pomaga).

  Good luck. ;)

 2.   pametnarit pravi:

  Tud sam rad malo “ekstremam”, hodim iz ene skrajnosti v drugo, preizkušam kaj lahko zmore moje telo. Preizkušam živce okolice. Zna bi zelo zanimivo :mrgreen: . Včasih so sosedom vozili sirotko zdaj pa na žalost več ne, sem probal in je zelo dobro, ampak nič ne premaga okuse wheya :P .

 3.   Marjan pravi:

  Jaz tudi mislim, da more ravno vsak po svoje ocenit in preverit, kaj njegovemu/njenemu telesu paše in potem vidi, kaj delati še naprej. To delam tudi jaz in ugotovil sem, da enostavno ni enega splošnega nasveta kaj delat in kako, ampak da sem tudi jaz specifičen in predvidevam da je tako tudi pri ostalih.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !